Ohayou minna-san! Vandaag gaan we het hebben over elektrische lading. Hebben jullie wel eens gemerkt dat wanneer je een plakkerig speelgoedje tegen een ballon wrijft, het speelgoedje eraan blijft plakken? Of dat wanneer je een ballon over je hoofd wrijft, je haar omhoog gaat staan? Dat komt allemaal door elektrische lading!
Elektrische lading is een eigenschap van deeltjes, zoals elektronen en protonen, die ervoor zorgt dat ze elkaar aantrekken of afstoten. Wanneer je wrijft met het speelgoedje en de ballon, worden er elektronen overgedragen van het ene voorwerp naar het andere. Als het speelgoedje negatief geladen is en de ballon positief, zullen ze elkaar aantrekken en blijft het speelgoedje plakken.
Maar hoe berekenen we elektrische lading precies? Daarvoor gebruiken we de formule:
Q = n * e
Hierbij staat Q voor de elektrische lading in coulomb, n voor het aantal ladingen en e voor de elementaire lading van een elektron (1.6 x 10^-19 coulomb).
Stel dat we 5 elektronen overdragen van het speelgoedje naar de ballon. Dan wordt de totale lading:
Q = 5 * 1.6 x 10^-19 = 8 x 10^-19 coulomb
En dat is de lading die zorgt voor het plakkerige effect tussen het speelgoedje en de ballon.
Dus dat is waarom de ballonnen knetteren en de speelgoedjes plakken! Elektrische lading is echt super interessant en zorgt voor allerlei leuke experimenten. Ik hoop dat jullie hier iets van hebben geleerd, jonge studenten! Tot de volgende les! 🐭⚡️🎈