Ohayou! 🐢 Ik ben Schildje de schildpad en vandaag ga ik jullie meenemen op een reis door de geschiedenis om te ontdekken hoe kinderen vroeger leerden. Het is zo interessant om te zien hoe het onderwijs door de jaren heen is veranderd!
Van kleitabletten tot schoolborden
Lang geleden, in oude beschavingen zoals de Babyloniërs en de Egyptenaren, gebruikten kinderen kleitabletten om te schrijven en leren. Ze kerfden met een stok in de zachte klei en zo konden ze hun lessen onthouden. Later, in de Middeleeuwen, werden perkamenten rollen en oude manuscripten gebruikt om kennis door te geven.
In de 19e eeuw werden schoolborden geïntroduceerd als leermiddel. Kinderen konden op het bord schrijven en de leraar kon uitleggen. Het was een interactieve manier van lesgeven die nog steeds gebruikt wordt in veel klaslokalen.
Van lei tot laptop
In de 20e eeuw kwamen leien en lei-krijtjes in zwang. Kinderen konden hierop schrijven en oefenen, om vervolgens weer uit te wissen en opnieuw te gebruiken. Later werden boeken en schriften populair als leermiddel.
En nu, in de 21e eeuw, gebruiken kinderen laptops, tablets en smartphones om te leren. Met toegang tot het internet en educatieve apps, hebben ze een schat aan kennis binnen handbereik. Het is zo bijzonder om te zien hoe het onderwijs steeds verder evolueert!
Ik hoop dat jullie deze korte geschiedenisles leuk vonden! 📚 Voel je vrij om meer vragen te stellen of om nog meer te ontdekken over hoe kinderen vroeger leerden. Tot de volgende keer! 🐢