Springen naar inhoud


Foto

Wat is spread?


 • Log in om te antwoorden
No replies to this topic

#1 Joskas

Joskas

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • 1860 berichten

Geplaatst 04 December 2015 - 04:25 PM

Wat verstaan we onder de ‘spread’?
Iedereen die handelt of wil handelen in krijgt te maken met nieuwe termen. Een van die termen is de ‘spread’ en zul je elke keer tegenkomen als je actief handelt in . Simpel gezegd is de spread het bedrag tussen het bod en de vraagprijs. De spread wordt gebruikt door makelaars om geld te verdienen aan de handel welke plaatsvindt via hun netwerk. Bijvoorbeeld, een makelaar betaalt 1.3600 voor de koop of verkoop. De makelaar stelt jou vervolgens in staat de valuta te kopen voor 1.3601 of te verkopen voor 1.3599. De spread blijft altijd rond de actuele prijs hangen die de makelaar betaalt. Dus wanneer je koopt krijg je de ene kant van de spread en als je verkoopt de andere kant. Tegen de tijd dat je een deal sluit heb je altijd de spread betaald.

Wat is een pip?
Een pip is een nummer waarde en staat voor Percentage in Point. In de markt wordt de waarde van een valuta aangegeven in pips. Een pip staat gelijk aan 0.0001, twee pips gelijk aan 0.0002, drie pips aan 0.0003 et cetera. Een pip is de kleinste prijsverandering dat een wisselkoers kan maken. De meeste valuta zijn tot op vier getallen achter de komma geprijsd. Bijvoorbeeld, een vijf pip spread voor EUR/USD is 1.1330/1.1335.

Als we het hebben over andere grotere valuta, zoals de Japanse Yen, dan zijn er ook uitzonderingen te noemen. Zo heeft de USD/JPY alleen een prijs weergegeven in twee decimalen. Een quote voor USD/JPY zou er als volgt uit zien: 114.05/114.08. Dit is een spread van drie pips tussen het bod en de vraagprijs.

Hoe wordt de spread berekend?
Allereerst moet je onthouden dat in de markt investeerders een valuta voor een andere verhandelen. Daarom worden valuta genoteerd in de waarde ten opzichte van een andere valuta.

Om deze informatie eenvoudig te communiceren worden valuta altijd in paren gepresenteerd, bijvoorbeeld USD/EUR. De eerstgenoemde valuta is de basis valuta en de tweede valuta is de tegenhanger. Als we bijvoorbeeld €0,88 nodig hebben om $1,00 te kopen dan zou dit als 1/0.88 worden omschreven. De USD is hier de basis en EUR de tegenhanger.

Nu we weten hoe de valuta op de markt worden gepresenteerd kunnen we kijken naar de spread en hoe deze wordt berekend. Valuta op de markt hebben altijd een bod en een vraagprijs, vergelijkbaar met de aandelenmarkt. Het bod geeft de prijs weer welke de handelaar of makelaar bereid is om te betalen voor de USD (in ons voorbeeld) in EUR. Aan de andere kant staat de vraagprijs, wat de prijs is waarvoor de handelaar of makelaar bereid is de USD te verkopen voor EUR.

prijzen staan altijd met vijf getallen in het orderboek. Dus aan de hand van ons voorbeeld kunnen we zeggen dat er een bod is van 1.1330 en een vraagprijs van 1.1335. De spread is daarbij 5 pips ($0.0005).

Verschillende spread soorten
Er worden verschillende spread soorten gebruikt in de . Hieronder een overzicht:

● Vaste spread (fixed spread)

Het verschil tussen VRAAG en BOD wordt constant gehouden en hangt niet van de markt af. Vaste spread wordt vaak gebruikt voor bedrijven welke met geautomatiseerde accounts handelen op de markt.

● Vaste spread met een extensie

Een bepaald deel van een spread is vooraf bepaald en een ander deel wordt aangepast aan de hand van de staat van de markt.

● Variabele spread

Een variabele spread fluctueert in correlatie met de marktomstandigheden. De spread is vaak laag als de markt weinig activiteit ziet (gemiddeld 1 á 2 pips), maar tijdens een sterk schommelende markt kan de spread wel oplopen tot 40 á 50 pips. Deze spread soort komt dichterbij de echte markt, maar brengt grote onzekerheid met zich mee voor handelaars en maakt het toepassen van een effectieve strategie aanzienlijk moeilijker.

Door de grafiek van de variabele spread te observeren kan een handelaar momenten herkennen waarop de spread zijn extremen haalt, het maximum of het minimum. Op het moment dat de spread op zijn laagst is, tussen de 0 en 2 pips, kan de handelaar tegelijkertijd koop en verkoop posities innemen en later beide sluiten wanneer de maximum spread wordt bereikt. Hierdoor zal de winst gelijk staan aan de waarde van de maximale spread. Deze strategie onder een variabele spread heeft als voornaamste voordeel dat het een lage risico geniet omdat de winstgevendheid niet afhangt van de eigenlijke koers van de valuta, maar enkel afhangt van de waarde van de spread.

Waarom de spread op iedere markt verschilt
Er zijn verschillende factoren welke invloed hebben op de spread. De belangrijkste factor is de liquiditeit van de valuta. Populaire valuta pairs worden verhandeld met de laagste spreads terwijl zeldzame pairs met hoge spreads te maken krijgen.

Een volgende factor is de omvang van een deal. Gemiddelde orders zien quotes met een standaard spread, maar extreme deals die heel laag of heel hoog zijn zien een hogere spread in verband met het risico dat daarmee gepaard gaat.

Op een sterk schommelende markt zijn de bied-spreads flexibeler dan tijdens rustige marktomstandigheden. De status van een klant heeft ook invloed op de spread omdat handelaars met grote volume of premium klanten vaak persoonlijke kortingen genieten. Vandaag de dag is de markt een markt met enorme concurrentie en omdat handelaars dichterbij de klanten willen blijven worden de spreads vaak vast gezet op het laagst mogelijke niveau.

Iedere handelaar doet er verstandig aan naar de spread te kijken en deze in de gaten te houden. Als handelaar kun je alleen het maximale uit je investering halen als je alle stukjes van de puzzel in handen hebt. Daar horen alle factoren welke van invloed zijn op de markt bij. Succesvolle strategieën zijn gebaseerd op een effectieve evaluatie van de markt en de specifieke financiële voorwaarden van een deal. De beste tools zijn complexe analyse, risico/winst analyse, transactiekosten evaluatie en voorspellen van de markt.

Omdat de spreads onderhevig zijn aan verandering zou een spread management strategie ook flexibel genoeg moeten zijn om aan te passen aan de activiteit op de markt.

De spread en hoe nu verder
Nu je meer informatie hebt over spread en de beschikbaarheid van een cursus op fox.nl is de volgende stap natuurlijk het doorlopen van het gehele lessentraject. Omdat wij ook weten dat je met geld wilt verdienen in plaats van verliezen is deze cursus volledig gratis. Ook hebben we verschillende brokers gevonden die je GRATIS met kennis willen laten maken. Markets.com 25 € gratis of PLUS500.com met 25 € gratis.

Wil je nog meer over leren? Registreer je op onze website of log in en neem deel aan de vele discussies op ons forum. Wil je nog meer over lezen? dagelijks nieuws en uitleg van termen.

tips online geld verdienen

Wat is spread?#2   Nina

Nina

  Newbie

 • Member
 • 9 berichten
  • Tijd online: 1u 16m 41s
 • Verdient met:n.v.t.

Geplaatst op Vandaag, 10:55

Ik begrijp wat je bedoelt. Maar over geld gesproken. Ik heb dit Internet Succes gids gevonden en hoor er goede verhalen over. Het zou zowel geschikt zijn voor beginners zonder enige kennis als de expert professionals om snel geld te verdienen.

Zijn er meer mensen met ervaring?
Dit is mijn handtekening en ik ben nieuw!

#3   StijnV

StijnV

  Hulp Addict

 • Moderators
 • 1337 berichten
  • Tijd online: 23u 14m 21s
 • Verdient met met:Internet

Geplaatst op Vandaag, 13:27

Ssst Nina :D . Het verdien model waar je het over hebt is nieuw. Je kan meer informatie inwinnen op de site .

Ik ben met succes lid geworden. De inschrijving had ik er binnen één week uit. Ik steek nu elke week 3 a 4 uur in mijn Online model en verdien tussen de 40 en 60 euro per dag. :D

Online heb je toegang tot het membershipsite met (video) handleidingen, een interactief leercentrum voor al je vragen en contacten met andere deelnemers.
Het is echt het proberen waard! Succes Nina!
Succesvol geworden met internet verdiensten :D


Vergelijkbare berichten Collapse

  Onderwerp Forum Begonnen door Statestieken Laatste berichteninfo


0 user(s) are reading this topic

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers